Дознај повеќе

Запиши се на програмата за моден стилист на Академија Леонтиќ
најдоцна до 16 декември и стекни вредни знаења во областа на
стајлингот, шминката и фризурата.
Стани моден стилист
со Академија Леонтиќ!

Дознај повеќе

Запиши се на програмата за моден стилист на Академија Леонтиќ најдоцна до 16 декември
и стекни вредни знаења во областа на стајлингот, шминката и фризурата.
Стани моден стилист
со Академија Леонтиќ!

Добредојдовте во Леонтиќ

Модуларната обука за МОДНИ СТИЛИСТИ ЗА ПРВ ПАТ во Македонија

Досега завршени повеќе од 180 кандидати

Обуките за фризери, козметичари, шминкери и масери се верифицирани од Министерство за образование и наука.

Компактни групи до максимум 12 кандидати

Модуларната обука за МОДНИ СТИЛИСТИ ЗА ПРВ ПАТ во Македонија се организира и воведува во Приватниот центар Академија Леонтиќ од Скопје, верифицирана од Центарот за образование на возрасни.

Обуките ги следат кандидати од цела Европа

По проектот од Leonardo Da Vinci, Erasmus+ и од други градови од Европа обуката ја имаат завршено повеќе од 100 кандидати.

Free

Шминкер

Модуларна програма од два семестра По завршување на обуката за шминкер, кандидатот ќе се стекне со знаења и вештини за работа во салони за убавина, парфимерии, но и за индивидуално практицирање на шминкерски услуги. Ќе ги научи основните техники на шминкање и протоколи за работа, основна и интензивна дневна шминка,…
Free

Масер

По завршување на обуката за масер, кандидатот ќе се стекне со вештини и знаење кои ќе може да ги практицира во салони, спа центри и хотели. Ќе се стекне со компетенции, протокол на работа и основите на масерското занимање, лимфна дренажа на лице и тело, класична масажа, основна и варијанти…
Free

Козметичар

Модуларни обуки до два семестра за стручно оспособување По завршување на обуката за козметичар, кандидатот ќе се стекне со вештини и знаења од областа за козметичар и за работа во козметички салони, спа центри, хотели. Целосната обука ја сочинуваат 12 модули, која трае 2 семестра, а кандидатот има право на…
Free

Фризер

По завршување на обуката за фризер, кандидатот ќе се стекне со знаења и вештини за работа во фризерски салон, да познава протокол на работа во фризерски салон, нега на здрава и терапија на проблематична кожа и коса, боење на коса, шатирање на коса, минивал и третмани за кадравење на коса,…
Free

Стилист за театар

По завршување на обуката, кандидатот своите вештини и стручна подготовка може да ги практицира во театар, и ќе биде стручно подготвен за подготовка на фризури и перики за одредена театарска престава, да сработи техники на шминка и стилови на фризура според потребите и темата која ќе му биде одредена од…
Free

Стилист фризер

По завршување на обуката, кандидатот своите стекнати вештини ќе  може да ги примени по пат на работа во фризерски и козметички салони, да советува и изработува техники на работа кои ќе бидат уникатни и соодветни според личната индивидуа кај клиентот, да подготви нацрт проект како треба да изгледа неговиот стил…
Free

Стилист висажист

По завршување на обуката, кандидатот ќе биде стручно обучен да работи во театар или телевизија, на проекти за подготовка на емисии, снимање на филмови, разни јавни модни настани, да советува за модни куќи, да биде личен советник на јавна личност, да изработува шминка и портфолио за клиенти со посебни уникатни…
Free

Моден стилист

Програмата за моден стилист овозможува едукација и подготовка на тема стајлинг – стекнување вештини и компетенции од областа на шминка, фризура – боја и форма, комбинирање на гардероба и бои. Времетраењето на целата програмата е 300 часа од кои 90 часа теоретска обука, 180 часа практична обука во реални работни…

Предавач

Васка Леонтиќ е основач и директор на приватно средно училиште и приватен центар за стручна обука Академија Леонтиќ, за фризери, шминкери, козметичари и масери, а од сега и за модни стилисти. Леонтиќ ја гради својата кариера и професионалност повеќе од 30 години и таа е една од лидерите во фризерскиот и козметичкиот бизнис во Македонија. Таа со својата професионалност и посветеност има изградено премиум бренд во оваа индустрија и ги има поставено стандардите на квалитет за исклучителна услуга и квалитет. Изминатите 10 години Васка Леонтиќ е проџект менаџер и координатор на проектите преку Леонардо Давинџи, Ерасмус+ со програмите КА1 И КА2, има долгогодишна соработка со националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Како дел од секторската програма ЕРАЗМУС+, проектите К1, кандидатите  и наставниот кадар имаат можност да ги посетат стручните училишта во Европа и да бидат дел од обуките и праксата што ја овозможуваат.

Од 2018 година Васка Леонтиќ е координатор и предавач на проектите преку владата ,,Образование за Вработување во Македонија (Е4Е@мк) со кои се обучуваат до 20 кандидати, а седум од нив задолжително се запослуваат.

Исто така е и домаќин, координатор и обучува кандидати и ученици од странство во ПЦСО Академија Леонтиќ, преку програмите на ЕРАСМУС+.

Што ќе научиш?

По завршувањето на обуката ќе се стекнеш со знаења и вештини со кои ќе можеш да:

 • планираш, организираш и извршуваш работни задачи за избор на гардероба, модни додатоци, обувки, накит, фризура, шминка.
 • ускладуваш модни трендови со индивидуални карактеристики на клиентот
 • создаваш стајлинг за разлини потреби и настани
 • правилно избираш боја и облик според конфигурација на телото
 • изработуваш предлог за визуелна стилизација на клиентот
 • комуницираш со клиенти, соработници, претпоставени
 • го организираш и да се грижиш за безбедноста на клиентот на работното место
 • водиш и издаваш проектна документација за изведените работи

Критериуми за упис на МОДНИ СТИЛИСТИ:

 • Учесниците во програмата е неопходно да имаат завршено основно образование и да бидат постари од 15 години.
 • Кандидатите задолжително полагаат квалификационен испит (тест) по слободорачно цртање и познавање на основните бои.
 • Термините за полагање на квалификационен испит се во февруари и март.

Критериуми за упис на ФРИЗЕРИ, КОЗМЕТИЧАРИ, МАСЕРИ, ШМИНКЕРИ

 • Кандидатите кои ќе ги изучуваат модуларните обуки за фризер и шминкер полагаат само квалификационен испит по познавање на основните бои.
 • На овие обуки можат да се запишат сите заинтересирани кандидати да ги изучуваат модуларните техники на работа и да имаат желба за работа во стручната дејност.
 • Кандидатите не се ограничени со возраст и не е задолжително да имаат завршено средно образование.
 • За кандидати кои немаат план за личен развој се врши подготвителна обука која завршува со тест и практична проверка. Успешното завршување овозможува влез во редовната обука за козметичар, фризер, масер и шминкер.

Контакт форма:
Сакаш да дознаеш повеќе за програмата на Академија Леонтиќ?

 • Studio Leontic, БУЛ. ПАРТИЗАНСКИ ОДРЕДИ 43А 1/1 РЕОН 55, Skopje 1000
 • vaskaleontic@gmail.com
 • +389 70 227 684
 • pcso@leontic.edu.mk
 • +389 2 32 22 544